תוכן [ הסתר ]

כיום ידוע כי כל עובד שכיר באשר הוא זכאי לפנסיה מטעם המעסיק שלו. העניין מעוגן בחוק שעודכן ב-2008 ומחייב את המעסיק לעשות כן. אך האם גם עובדים זרים זכאים ליהנות מהטבה זו? בהחלט כן. פנסיה לעובדים זרים היא לא רשות אלא חובה – וכל מעסיק באשר הוא מחויב להפריש להם כספים.

פנסיה היא כבר מזמן זכות לגיטימית של כל עובד

אם בעבר הלא רחוק הפנסיה נתפסה כמעין צ'ופר ששמור לאנשים יחידים בלבד, הרי שהיום ברור לכולם כי החיסכון לימי הגמלאות הוא מהחשובים ביותר שיש בענייני עבודה. אם בעבר איש לא נהג להסתכל קדימה, לעבר עתידו ואל יום הפרישה, הרי שהיום מדובר בעניין שמעטים אינם מודעים אליו.

אם כך, הרי שגם עובדים זרים זכאים לפנסיה משלהם. בעניין זה, אין כל הבדל בינם לבין עובד ישראלי: הם נהנים מאותן זכויות בדיוק, ולכן ראויים לחסוך כספים בסכומים מסוימים לימים רחוקים, באמצעות קרן פנסיה שתוקם במיוחד לטובת העניין.

כאן ראוי לציין כי העניין אינו נוגע כמובן לעובדים זרים לא חוקיים. בשנים האחרונות עדה ישראל ל'שיטפון' של עובדים זרים אשר שוהים בארץ ללא אישור. אלו, כמובן, לא יכולים להיות מועסקים על פי החוק ולכן הם גם לא זכאים, לצערם, לכל אותן זכויות מהן נהנה עובד זר שנמצא בישראל ברישיון – כולל הפעלת חיסכון פנסיוני.

האם הכסף אכן נחסך לימי הפנסיה?

לרוב, עובד זר מגיע לישראל כדי לעבוד במשך מספר שנים ולא עד לפרישתו לגמלאות. עובדים רבים מגיעים לכאן כדי 'לעשות קופה' או במילים אחרות: להשתכר בסכום אשר עולה פי כמה על השכר שהם צפויים לקבל בארץ מוצאם. לכן, המשמעות של חיסכון פנסיה מבחינתם לא זהה למשמעות מבחינתנו.

אמנם חיסכון לקרן פנסיה הוא עניין מחויב על פי חוק אבל אסור לשכוח כי מבחינת העובדים הזרים, עצם עזיבתם את ישראל בתום תקופת העבודה היא כמו פרישה לפנסיה. לכן, הם מעדיפים לקבל את הכסף שנחסך עבורם ברגע שבו יעזבו את הארץ.

קרן פנסיה לעובדים זרים, אם כך, אמורה להיות בעלת אופי שונה מאשר קרן הפנסיה לעובדים תושבי המדינה. ופה מתחיל הקושי: כיצד ניתן ליצור קרן שבה החוסכים יוכלו ליהנות מהכסף ברגע שיעזבו את הארץ, אך גם כזו שממנה יכולות להפיק תועלת החברות אשר מנהלות אותה. וזה לא פשוט.

משרד האוצר עדיין 'שובר את הראש'

גם בפסיקות שונות של בתי המשפט בישראל וגם על פי המשתמע מהחוק, פנסיה לעובדים זרים היא עניין מוגמר וקבוע. לא ניתן לשנותו או להתחמק ממנו. אבל המצב המיוחד שנוצר גורם לכך שחברות הביטוח או קרנות הפנסיה נמנעות מהעניין ומסרבות לנהל את הכספים הללו, בשל הרווח המזערי שהם מעניקים והעובדה שמדובר בחסכונות זמניים.

הפיתרון של משרד האוצר הוא הקמת חשבון בנק מיוחד עבור כספי הפנסיה של העובדים הזרים. זהו חשבון אליו יועברו הכספים מידי חודש, לטובת קצבת הזקנה של אותם עובדים, כביכול. ברגע שהם יעזבו את הארץ, אותה פנסיה תועבר אליהם במלואה.

המהלך הזה אינו פשוט. משרד האוצר, יחד עם משרד התמ"ת, מנסה כרגע לגבש את הפיתרון המושלם לעניין. בינתיים, כך ממליצים שני המשרדים, ישמרו המעסיקים בצד את הכספים המיועדים להפרשות פנסיה ובמקרה הצורך, יעבירו את התשלום לעובר הזר. ברגע שיוקם אותו חשבון בנק, העניין יוסדר סופית.

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024