המדינה מאשרת את כניסתם ארצה של עובדים זרים ממדינות כמו פיליפינים, סרי לנקה וממדינות נוספות כדי שיעסקו בישראל בשירותי סיעוד לאנשים מבוגרים או לצעירים יותר שהם נכים ולכן זקוקים לטיפול קבוע של 24 שעות ביממה. לעובדים אלו יש את מלוא הזכויות על פי דיני העבודה הייעודיים שנחקקו עבורם, כמו במקרים שבהם עובד זר שפוטר או שמעסיקו נפטר.
כל אדם שמפטרים אותו או שמפוטר עקב העובדה שמעסיקו נפטר, זכאי לקבל ימי הודעה מוקמת על פי החוק. במקרים שבהם המעסיק מחליט לפטר אותו עקב חוסר שביעות רצון מתפקודו או עקב כל סיבה אחרת, הוא אמור לבצע לו שימוע שבו יסביר לו את טענותיו וגם ישמע את הצד של העובד הזר ומה הוא אומר להגנתו.
בסוגיה של עובד זר שפוטר או שמעסיקו נפטר, לאחר הליך השימוע המעסיק יחליט אם לתת לו הזדמנות נוספת, או שהוא מעדיף לפטר אותו. אם ההחלטה היא לפטר יש לתת לו כמה ימי הודעה מוקדמת וזאת על פי תקופת ההעסקה בפועל אצל מעסיק זה.
עובד זר סיעודי שמעסיקו נפטר אמור לקבל ימי הודעה מוקדמת ולכן ברוב המקרים הוא ממשיך לסייע לבני המשפחה בימי השבעה. מעבר לכך הוא אמור לקבל את כל הזכויות לאור נסיבות פיטוריו:
פיצויים לעובד זר שמעסיקו נפטר, הם מלאים. אם הוא עבד באופן ישיר מול המעסיק, הוא יקבל את מלוא הכספים המגיעים לו. אם הוא עבד דרך חברת סיעוד, חלק מהכספים המגיעים לו ישולמו על ידי חברת הסיעוד וחלק אחר ישולם על ידי המעסיק. יש להעביר את מלוא הכספים תוך 15 יום ואם התשלום מתעכב הוא יישא ריביות.
במקרה של עובד זר שפוטר או שמעסיקו נפטר, אם העובד הזר עבד באופן ישיר מול המעסיק, הוא יקבל את הכספים המגיעים לו מתוך העיזבון שלו. אם אחד מבני המשפחה הוא זה שהיה אתו בקשר תמידי והיה אחראי על כל ההתנהלות וכל התשלומים הרי שהוא נחשב מעסיק שלו.
העובד הזר לא יכול לדרוש כספים מהיורשים אם הם מקבלים כספים בירושה, אלא רק מהעיזבון של המעסיק שנפטר.
העסקת עובד זר אינה הליך פשוט והמעסיק שהוא בדרך כלל אדם מבוגר או נכה, אינו מכיר את כל החוקים של הליך זה. לאור זאת ברוב המקרים אחד מבני המשפחה הוא זה שמבצע את המשימות היום יומיות כמו התשלומים לעובד הזר. אם עובד זר שפוטר או שמעסיקו נפטר, הוא זה שידאג להעביר לו את מלוא הכספים המגיעים לו.
בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.
לקריאה נוספתאדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.
לקריאה נוספתהעסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.
לקריאה נוספתמינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.
כל הזכויות שמורות © 2013-2024