מקצועות מאושרים - העסקת עובדים זרים בישראל

תוכן [ הסתר ]

בישראל ישנם לא מעט עובדים זרים, במספר מקצועות עיקריים. ליתר דיוק, כיום יש בישראל כ-75,000 עובדים זרים חוקיים ובעלי היתר עבודה ממשרד הפנים, ועוד 14,000 עובדים בלתי חוקיים. מספר זה של עובדים בלתי חוקיים, הולך וקטן בשנים האחרונות, ורק בשלוש השנים האחרונות גורשו מהארץ כ-150,000 עובדים, מספר כפול מזה של בעלי היתר העבודה.

אינטרס הדדי

העסקת עובדים זרים רצויה מאוד הן אצל מעסיקים רבים והן אצל העובדים. במרבית מן המקרים, העובדים מגיעים ממדינות ואזורים עניים ביותר, שם משכורת שנתית לא שוות ערך אפילו למשכורת חודשית פה בישראל. על כן, שווה להם לעבוד פה בישראל, ואת הכסף שהם מרווחים מהעבודה בישראל, הם שולחים פעמים רבות למשפחתם, שנותרה בארץ מולדתם.

גם למעסיקים משתלם להעסיק עובדים זרים, שכן במרבית המקצועות בהם הם עובדים, אין ביקוש כה גדול בקרב תושבים ישראליים. לעומת זאת, העובדים הזרים מצידם, בעלי מוסר עבודה גבוה ושמחים מאוד לקבל את העבודה.

זאת ועוד, במדינת ישראל העובדים הזרים מוגנים על ידי החוק, שמחייב את המעסיקים לדאוג לעובדים הזרים לתנאים סוציאליים, ביטוח מתאים, משכורת הוגנת, סדירה וקבועה ותנאי עבודה סבירים.

לאור כל זאת, הבינה המדינה שלא מדובר כאן בתופעה זמנית וחולפת, כי אם במדיניות מתמשכת שיש להתייחס אליה כעניין חוקי ורשמי, ולתת לה את המקום והיחס הנכון והמספק. לטובת כך, הוגדרו נהלים ברורים וקשוחים בחוק עובדים זרים תשנ"א - 1991, ונכתב לאילו עבודות ניתן להעסיק עובדים זרים ולאילו עבודות לא ניתן.

קבלת היתר העסקת עובד זר

לצורך העסקת עובד זר, נדרש המעסיק לבדוק את מעמדו המשפטי מדיני של העובד, וכן את תוקף היתר הישיבה שלו בארץ. העסקת עובד ללא אישור, הינה עבירה פלילית, ועשויה לגרור אחריה כתבי אישום, קנסות גדולים ואף ריצוי של חודשי מאסר בפועל.

כמו כן, מעסיק נדרש לקבל היתר העסקה של העובד הזר, באמצעות הגשת בקשה מסודרת ומפורטת למשרד הפנים. האישור, אם הוא ניתן, מקנה לעובד הזר רשות לעבוד רק אצל המעסיק שהגיש את הבקשה ורק בתחום העבודה שנכתב בפירוט הבקשה.

תחומים מאושרים להעסקת עובדים זרים

התחומים בהם מדינת ישראל תאשר למעסיקים לשכור את שירותיהם של עובדים זרים הם מוגבלים ומסוימים מאוד. התחומים כוללים: סיעוד, חקלאות, עובדים מומחים, אנשי מסעדה, בנייה ואנשי צוות מלונות באזור אילת.

מעסיקים בתחומים אלו, שרוצים לשכור את שירותיהם של עובדים זרים, נדרשים להגיש בקשה למנהל האוכלוסין במשרד הפנים, לפרט בה את תוכן הבקשה והעבודה המבוקשת, הסיבות להעסקת העובד, וכמו כן, עליהם לצרף מסמכים תומכים, אם קיימים.

בתחומים אלו, נדרש כוח אדם גדול מאוד, והצורך בעובדים הזרים גדול גם כן. במדינת ישראל קיימת מגמה של צמצום מתן היתרים אלו, ועם זאת, אלפי היתרים כאלו ניתנים לעובדים במקומות אלו. הריכוז הגדול ביותר של עובדים זרים בתחום מסוים נמצא בתחום הסיעוד, שם עובדים בסביבות 42,000 עובדים זרים, ומסייעים לקשישים, מוגבלים, נכים וחולים, בפעולות היום יום הפשוטות. תחום פופולרי נוסף הוא החקלאות, שם עובדים כ- 25,000 עובדים זרים.

תחומים לא מאושרים להעסקת עובדים זרים

בשאר התחומים, לרבות עבודות משק בית, טיפול בקטינים ושיפוצים – העסקת עובד זר הינה עבירה על החוק. העונש על עבירה זו, עלול להגיע לקנס של עשרות אלפי שקלים.

בכל מצב שיש לכם ספק כיצד יש להגדיר את העבודה המבוקשת, טוב למעסיק לפנות למשרד הפנים ולברר את זכאותו, או אפילו יגיש בקשה לקבלת היתר העבודה. אם ניתן להגדיר את העבודה כתחום מאושר, יבחן הגורם המוסמך את הבקשה, ויקבל או ישלול אותה בהתאם לתקנות המעוגנות בחוק ובהתאם לשיקול דעתו.

עובד זר המועסק בתחום שאינו מאושר, מסתכן בכמה מישורים, וכך גם המעסיק ששכר את שירותיו. עובד חוקי, הוא עובד בעל אישור שהייה בתוקף, בו מובהר שהוא יכול ורשאי לעבוד בתקופה זו ובאותן הערים ובתחומי העבודה המדויקים שהוגדרו באשרה שקיבל, וכן שהמעסיק הסדיר את ענייני העסקתו גם כן מול משרד הפנים.

העסקה לעבודה לא לפי התנאים המצוינים והקבועים בחוק, תיאכף על ידי רשויות המדינה – שיענישו את המעסיק ולעיתים גם יגרשו את העובד הזר. 

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024