מחלקה סיעודית: טיפול סיעודי במחלקה סגורה

תוכן [ הסתר ]

אשפוז בני משפחה במסגרת מחלקה סיעודית, היא תהליך משמעותי, קשה ומורכב עבור משפחות רבות בישראל.

אף על פי כן, בשנים האחרונות אנו עדים למגמת שינוי חיובית בתחום הסיעוד בישראל, אשר הרחיבה את: אפשרויות הסיעוד בישראל, את סל השירותים המוענק לזכאים לטיפול סיעודי, את התרחבות היצע חברות סיעוד המעניקות שירותים מקצועיים לקשישים ואת השיפור המתמיד באיכות הטיפול והניהול הרפואי הניתן לקשישים המטופלים במסגרת מחלקה סיעודית או שירותי בית אבות סיעודי.

במאמר הבא, נסביר אילו שירותים ניתנים למטופלים במסגרת מחלקה סיעודית וכיצד מקבלים זכאות לסיוע במימון הטיפול במסגרת מחלקה סיעודית מטעם המדינה.

אילו פתרונות סיעוד קיימים בישראל?

בישראל מוענקים מספר פתרונות סיעוד עבור אוכלוסיית גיל הזהב והם:

  • בתי אבות – בתי אבות הם מעונות המיועדים לקשישים תשושים או עצמאיים הזקוקים לסיוע חלקי בפעילויות היום יום עקב מוגבלויות רפואיות קלות. מימון חלקי או מלא למגורים בבית אבות, ניתן מטעם משרד העבודה והרווחה אך ורק לקשישים תשושים.
  • דיור מוגן – היא צורת מגורים המיועדת לאנשים עצמאיים המעוניינים לחיות את חייהם במסגרת של בית משותף המספק שירותים רפואיים וחברתיים כאחד. הבחירה במגורים בדיור מוגן הינה פרטית ואיננה כרוכה בסיוע מהמדינה. כפי שרשת בית בכפר מגדירה זאת: הדיור המוגן מאפשר לאנשי הגיל השלישי להינות מחיים עצמאיים ומלאים, בתנאי מחייה מושלמים..
  • אשפוז במסגרת בית חולים סיעודי או מחלקה סיעודית – אשפוז בבית חולים סיעודי או מחלקה סיעודית מיועדת לקשישים המוגדרים כתשושי נפש הנמצאים על כסא גלגלים או כחולים סיעודיים, אשר מצבם הבריאותי ותפקודו הכללי הינו ירוד בעקבות מחלה כרונית או ליקויים מנטאליים גופניים.
  • אשפוז יום ומעוני יום – מיועדים לקשישים תשושים הזקוקים להשגחה וטיפול למספר מצומצם של שעות ביום. כאשר יש אפשרות כי הוצאות המעון יעשו על חשבון הביטוח הסיעודי מטעם הביטוח הלאומי או החזר הוצאות עבור ארוחות והסעות אל המעון בהתאם לעמידתו של המטופל בתנאים של המוסד לביטוח לאומי.
  • סיעוד מורכב – מדובר במוסד המיועד להעניק שירותים סיעודיים וטיפול רפואי צמוד עבור חולים סיעודיים שמצבם הרפואי הינו חמור, כרוני ומורכב (מחלקות סיעודיות מורכבות).
  • מוסדות לתשושי נפש – בתי חולים לתשושי נפש הם מוסדות המיועדים לשיכון קשישים הסובלים מליקויים בתפקוד המוח, כגון: בעיות בשיפוט, בזיכרון, באינטלקט או בהתמצאות וזקוקים לסיוע מלא בביצוע פעולות היום יום ולהשגחה וטיפול מקצועי. כאשר המדינה משתתפת בהוצאות דמי האשפוז בהתאם למצבו הכלכלי של החולה ובני משפחתו.

מיהו חולה סיעודי?

חוק הסיעוד הישראלי מגדיר חולה סיעודי כאדם הזקוק לסיוע והשגחה מלאה במרבית או בכל פעולות היום יום במסגרת של מחלקה סיעודית. חולה סיעודי הוא אדם אשר מצבו הבריאותי והתפקודי הינו ירוד, עקב ליקוי גופני מתמשך, מחלה כרונית או ליקוי מנטאלי, מצב אשר דורש מעקב רפואי מקצועי צמוד לתקופה ממושכת במסגרת של מחלקה סיעודית.

אדם אשר עובר את מבחן התלות בשלושת הפרמטרים הבאים, יוגדר כחולה סיעודי ויהיה זכאי לטיפול וסיוע תקציבי מהמדינה בהתאם לתנאים הקבועים בחוק:

  • אדם אשר מרותק לכיסא גלגלים או למיטתו.
  • אדם אשר איננו מסוגל לשלוט על צרכיו.
  • אדם המתקשה ללכת עקב מחלה או פתולוגיה מסוימת.

מיהו חולה סיעודי מורכב?

חוק הסיעוד הישראלי קובע כי חולה סיעודי מורכב,הוא אדם, הסובל ממחלה קשה או מספר מחלות קשות, אשר בגינן הוא נזקק לסיוע פיזי מלא במילוי אחר מטלות היום יום במסגרת של מחלקה סיעודית, וזאת בשל מצבו הבריאותי המסוכן. לרוב מדובר בחולים במחלות כרוניות קשות כגון: סרטן, איידס, חיבור למכשיר האכלה, הנשמה ועוד.

חולים סיעודיים, אשר נמצאים כזכאים לטיפול סיעודי יכולים לבחור במספר פתרונות טיפוליים כגון: העסקת מטפל סיעודי צמוד, מחלקה סיעודית, דיור מוגן ועוד.

מהו טיפול סיעודי?

טיפול סיעודי הוא טיפול אישי וצמוד הניתן לאדם המתקשה בביצוע פעולות היום יום, לרבות: רחצה, הלבשה, ניידות, אכילה, קניות וניהול משק הבית והשגחה במסגרת של מחלקה סיעודית.

מהי גמלת סיעוד?

גמלת סיעוד היא קצבה המיועדת לנכים או קשישים הזקוקים לסיוע והשגחה בביצוע פעולות היום יום. גמלת הסיעוד מוענקת בהתאם לעמידה בקריטריונים כגון: מצב משפחתי, גיל, מגורים, מבחן התלות והכנסה. כאשר קצבת גמלת הסיעוד מועברת ישירות לגורם הסיעודי המטפל בקשיש לרבות: חברות סיעוד, מחלקה סיעודית ועוד.

הזכאות לקבלת גמלת סיעוד ניתנת בהתאם לקבוע בחוק לכל אישה מעל גיל 60 ולכל גבר מעל גיל 65, אשר תלויים כמעט לחלוטין בסיוע של הזולת בכדי למלא את פעולות היום יום כגון: רחצה, הלבשה, עשיית צרכים, ניידות ועוד. כמו כן, הסיוע ניתן גם לאנשים הנמצאים במצב העלול לסכן את עצמם או את הסובבים אותם. חומרת המצב הרפואי איננה תנאי לקבלת סיעוד, אלא אך ורק בתלותו של האדם בזולתו לצורך ביצוע פעולות היום יום.

אילו שירותי סיעוד ניתן לקבל בהתאם לחוק הסיעוד?

במסגרת חוק הסיעוד ניתן לקבל את השירותים הסיעודיים הבאים:

  • הסעה וטיפול במרכזי יום לקשישים או מחלקה סיעודית.
  • מימון מוצרי ספיגה (חיתולים).
  • טיפול וסיוע אישי וצמוד בבית באמצעות מטפל סיעודי.
  • שירותי מכבסה.
  • לחצן מצוקה.

מהי גובה הגמלה?

גובהה של הגמלה תלוי כאמור במצבו של הקשיש, כאשר באופן כללי ישנם שני סוגים של גמלת סיעוד והן:

  • גמלת סיעוד מלאה – גמלת סיעוד מלאה מעניקה למטופל 150% גמלה, שהיא שוות ערך ל: 15.5 שעות שבועיות בהן זכאי האדם להשגחה סיעודית מתמדת באמצעות מטפל סיעודי או על ידי מחלקה סיעודית.
  • חשוב לציין, כי ניצולי שואה אשר נמצאו כזכאים לגמלה סיעודית מלאה, הינם זכאים לתוספת של תשע שעות סיעודיות נוספות.
  • גמלת סיעוד חלקית - גמלת סיעוד חלקית מעניקה למטופל 100% גמלה, כלומר 9 ו - ¾ שעות שבועיות של עזרה והשגחה מטעם גורמים מוסמכים כגון: מחלקה סיעודית או מטפל סיעודי, עבור קשישים הזקוקים לסיוע במרבית מפעולות היום יום, אך לא בכולן.
  • חשוב לציין, כי גמלת הסיעוד הינה מותנית בעמידה במבחן הכנסות ומכסת השעות נקבעת מטעם המוסד לביטוח לאומי.

כיצד מקבלים גמלת סיעוד?

אם ברצונכם לקבל זכאות לסיוע כלכלי בשיכון בן משפחתכם במוסד סיעודי או מחלקה סיעודית או כל פתרון סיעודי אחר העומד לרשותכם, תוכלו לעשות זאת באמצעות הגשת טופס תביעה לגמלת סיעוד. כל שעליכם לעשות הוא:

  • תחילה, עליכם למלא את טופס התביעה לגמלת סיעוד ולשלוח אותו לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם (את טופס התביעה ניתן להוריד מהאינטרנט או לקבל בקופת החולים או במוסד לביטוח לאומי).
  • יש לצרף אישורים על הכנסות המטופל ועל מצבו הרפואי מטעם רופא מוסמך.
  • חשוב לציין כי התביעה יכולה להיות מוגשת גם מטעם האפוטרופוס, בני המשפחה, העמותה או האחות המטפלת בחולה ובתנאי כי התובע חתם על טופס התביעה.

כיצד משכנים בן משפחה במסגרת של מחלקה סיעודית?

בכדי לשכן בן משפחה במסגרת של מחלקה סיעודית ולקבל את הסיוע הכספי המתאים יש לפנות אל לשכת הבריאות המחוזית באזור מגוריכם ולהגיש בקשה לסיוע בהסדר מוסדי סיעודי מהמדינה. כאשר במרבית המקרים פניות אלו עשויות להגיע מגורמים שונים בקהילה, כגון: שירותי הרווחה, קופת החולים, בית חולים שיקומי או בית חולים כללי.

אילו מסמכים יש להציג למען שיכון בן משפחה במסגרת של מחלקה סיעודית?

בכדי לשכן בן משפחה במסגרת של מחלקה סיעודית יש לצרף לבקשה את המסמכים והאישורים הרפואיים הבאים:

  • במידה ובן המשפחה אושפז בבית חולים במהלך השנה האחרונה, יש לצרף לבקשה את מכתב שחרורו מבית החולים.
  • יש לצרף את תעודת הזהות של בן המשפחה יחד עם הספח המציין את כתובת מגוריו.
  • יש לצרף שאלון מידע סעודי רפואי אשר מולא באמצעות רופא או אחות מוסמכת.
  • יש לצרף דו"ח מטעם העובד הסוציאלי שעבד עם בן המשפחה ומכיר את בעיותיו וצרכיו האישיים.
  • חשוב לציין כי במקרים חריגים, תידרש המשפחה להציג תעודות רפואיות נוספות.

מהם הקריטריונים לבחירת המסגרת הסיעודית המתאימה?

בכדי לבחור את המסגרת הסיעודית המתאימה למטופל ( בין שמדובר בהעסקת מטפל סיעודי ובין שמדובר באשפוז במסגרת מחלקה סיעודית ובין שמדובר בסיעוד מורכב) יש להתייחס לקריטריונים הבאים בכובד ראש:

  • צרכיו האישיים של המטופל, כלומר: צרכיו הרפואיים, הסיעודיים, החברתיים והאינטלקטואליים.
  • התקציב העומד לרשותו של המטופל למימון הטיפול במסגרת מחלקה סיעודית, מטפל סיעודי ועוד.
  • מוסד או מחלקה סיעודית מקצועית המחזיקה ברישיון מטעם משרד הבריאות.
  • תנאי המגורים – תנאי המגורים במוסד הם פרמטר קריטי לבחירה במסגרת סיעודית מתאימה, לרבות: רמת מחלקה סיעודית, מיזוג אוויר, ריהוט ותאורת המקום, שעות ביקור.
  • מיקום המוסד – מיקומו של המוסד הוא פרמטר מרכזי וחשוב בבחירה של מסגרת סיעודית נכונה, תוך העדפה למקומות שקטים, נגישים עם מרחבים ירוקים.
  • ניהול מחלקה – פרמטר נוסף וחשוב טמון במוניטין, בוותק ובניסיון של מנהלי המוסד בניהול מחלקות הסיעוד של המקום. ניהול נכון ומקצועי של מחלקת סיעוד, ישפיע על איכות הטיפול בקשיש ועל רמת חייו.
  • אבטחה – קריטריון נוסף לבחירה במסגרת סיעודית נכונה כגון: מחלקה סיעודית כרוכה בפתרונות האבטחה המלאים העומדים לרשות המטופלים והדיירים במקום.
  • צוות רפואי וסיעודי מיומן – אחד הפרמטרים המרכזיים בבחירת מוסד או מחלקה סיעודית תלויה כאמור באיכות של הצוות הרפואי והסיעודי.
  • שיתוף המשפחות בתהליך – רמת המעורבות של המשפחות בתהליך הינה חשובה מאין כמוה ולכן מוסד המטיב לשתף את בני המשפחה של המטופל בתהליך עצמו הינה תנאי לבחירה במוסד המתאים לטיפול.

לסיכום, אם ברצונכם להעניק את הטיפול הרפואי והאישי המקצועי והמסור ביותר לבן משפחתכם האהוב, בחירה נכונה במסגרת המתאימה של מטפל סיעודי או מחלקה סיעודית היא הסוד לניהול נכון של חיי המטופל.

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024