עובדים זרים תופסים אחוז ניכר משוק העבודה הישראלי. הם פופולריים בעיקר בענף הבנייה והשיפוץ, החקלאות, ההובלות, הניקיון והסיעוד. תחומים אלו מושכים אליהם את העובדים הזרים, הרבה בזכות העובדה שהמשק הישראלי באותם תחומים צמא להם, והם מצידם יודעים שמציאת עבודה בתחומים אלו די מובטחת. בתחום הסיעוד ספציפית, אנשים מבוגרים או מוגבלים, זקוקים נואשות לעובד זר שיסייע להם לעיתים בפעולות הפשוטות ביותר.

לצורך העסקת עובד זר, יש צורך בקבלת אישור ממשרדי מנהל האוכלוסין במשרד הפנים. העסקת עובד ללא אישור מפורש בכתב ממשרד הפנים, עלולה לגרור אחריה צעדים חמורים כנגד המעסיק, והתערבות של יחידת האכיפה לזרים, שבכוחה לסיים את העסקת העובד הבלתי חוקי.

לא כל אדם יכול להגיש בקשה זו למשרד המשפטים, ולא כל אחד יקבל את האישור המבוקש. לצורך הגשת הבקשה, יש לפרט את תוכן הבקשה, פירוט על העבודה והתקופה המבוקשת, ולצרף מסמכים רלוונטיים נוספים. במידה שמנהל האוכלוסין יאשר את הבקשה, יש לבדוק את תוכן ותנאיי האישור, שכן הוא ניתן באופנים שונים בהתאם לכל בקשה.

אז אם קיבלתם את האישור הנכסף, ואתם מוכנים להתחלת העסקתו של העובד החדש שלכם, אל תהיו פזיזים. קיימים מספר כללים המעוגנים בחוק, שיש להקפיד עליהם ולפעול לפי ההנחיות. אז הנה, עשרה טיפים שכדאי לדעת בטרם העסקת עובד זר:

  • שיקול דעת – כמו בכל נושא, להעסקת עובד זר יש יתרונות וחסרונות. לעיתים הדבר זול יותר מעובד ישראלי ומוסר עבודתו גדול יותר בעקבות ההזדקקות לכסף, אך לפעמים הוא עשוי להוות מעט נטל, עם קשיי שפה והבנה. שבו בנחת, והבינו עם עצמכם האם עדיף לכם עובד זר או ישראלי לעבודה הנדרשת.
  • היכרות עם העובד – בטרם תחליטו סופית להעסיק עובד, ודאו כי הוא זה שתרצו תחתיכם. בין אם נפגשתם עימו, שוחחתם טלפונית, או אפילו קיבלתם המלצה או שראיתם עבודות קודמות שלו, נסו להגיע להבנה אמיתית שיש על מי לסמוך.
  • מהרו עם הבירוקרטיה – תהליך קבלת אישור העסקה לוקח זמן, בכל זאת, המשרד מקבל מאות ואלפי פניות כאלו. אם החלטתם על עובד, מהרו עם שליחת הבקשה, וגם התשובה תמהר לבוא.
  • ניסוח חוזה עבודה ברור – חוזה עבודה קיים בכל עבודה, והוא נועד לשמור על זכויותיהם וטובתם הן של המעסיק והן של העובד. כאשר מדובר בהעסקה של עובד זר, חשיבות החוזה אף גדלה במובנים מסוימים, שכן התנהלות לא נכונה עלולה להיות כרוכה לעיתים בעבירה פלילית או בעוגמת נפש גדולה – למעסיק או למועסק.
  • תיאום ציפיות – הגדירו לעובד את תחומי האחריות הברורים שלו. מעבר ליעילות העבודה שתגבר על ידי כך, תמנעו את סיכונו האישי ואת סיכון העסק.
  • יישור קו על התקנות – ודאו את היכרות שניכם עם תקנות המדינה, ושאין בכוונת אף אחד מכם להפר אותן. עברו יחד על זכויות וחובות שניכם, והיו בטוחים שאתם מודעים מה מותר ומה אסור במהלך תקופת העבודה.
  • מתן יחס סביר – בסופו של דבר, לשני הצדדים יש אינטרס בהמשך ההעסקה של העובד. אך אם יחליט העובד להתפטר ולסיים את עבודתו, וירצה המעסיק לקחת עובד זר אחר תחתיו, יצטרך הוא להתחיל את כל תהליך קבלת האישור מראשיתו, ולא בטוח שיקבל אותו הפעם. כך, המחסור בכוח אדם עלול לגרום למעסיק נזק – כתוצאה מתקופת ההמתנה לעובד החדש. מתן יחס סביר לעובד עשוי למנוע פרישה כעין זו, ולהבטיח את המשך תעסוקתו כסדרה.
  • תנאים סוציאליים – מעבר ליחס חיובי, מעסיק מחויב לדאוג לתנאים סוציאליים עבור העובד. לצורך זאת, יש לרכוש עבורו ביטוח עובדים זרים, שבאמצעותו יוכל לקבל חבילה בסיסית של טיפול רפואי. מעסיק שלא רוכש ביטוח לעובדיו, מסתכן בתשלום קנס של עשרות אלפי שקלים או עד ריצוי מספר חודשי מאסר בפועל.
  • רישום חופשות – בסופו של דבר, כל עובד זקוק לחופשות. נסו להתחשב בו ככל יכולתכם, ולצד זאת, נהלו מעקב ורישום ברור של חופשותיו.
  • חישבו על הקפאת ההיתר – במידה שהעובד מבקש לעצור את עבודתו לפרק זמן מסוים, או שמכל סיבה שהיא בחרתם להקפיא את העסקתו, אתם רשאים לשלוח בקשה להקפאת היתר העסקתו. בתקופה זו, ייאסר עליו לעבוד אצלכם, והוא יוכל לחזור לעבודתו לאחר בקשת ביטול ההקפאה ואישורה.

 

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024