תוכן [ הסתר ]

נכון לשנת 2009 מועסקים בענף חקלאות בישראל כ – 25,000 עובדים זרים. מדובר באחד מן הענפים המרכזיים בהם בוחרים מעסיקים ישראליים לייבא עובדים זרים, זאת לנוכח העובדה הפשוטה כי מעטים הם העובדים "הצברים" המעוניינים לעבוד בענף חקלאות בישראל.

כיוון שענף חקלאות הוא תחום עונתי, ניתנים היתרים לניוד עובדים זרים מענפי חקלאות שונים לענפים אחרים בזמן הפגרה.

אומנם בשנים האחרונות אנו רואים סימני חקיקה חדשים, המכירים בזכויותיהם הבסיסיות של העובדים הזרים, אולם עדיין ניתן לראות מקרים של העסקה לא חוקית וללא תנאים הולמים.

במאמר הבא, נפרט אודות העסקת עובדים זרים בענפי חקלאות ונציין מהי העסקה חוקית ומוסרית של עובדים זרים בישראל.

אילו גורמים ממשלתיים מעורבים בהליך אישור הבאתם של עובדים זרים לישראל?

אחת השאלות הראשונות העולות בראשו של כל מעסיק הוא מיהם הגורמים הממשלתיים האמונים על הליך האישור של ייבוא של עובדים זרים לעבודה בענפי חקלאות בישראל? ובכן התשובה הינה פשוטה: ישנם שלושה גורמים ממשלתיים הלוקחים חלק בהליך האישור של עובדים זרים לישראל למען עבודה בחקלאות והם הבאים:

  • משרד התמ"ת - היחידה האמונה על הקצאת העובדים הזרים לגופים החקלאיים בארץ ולמתן האישור הסופי להעסקת עובדים זרים בענף חקלאות היא יחידת הסמך לנושא עובדים זרים. ברוב המקרים, ההקצאה נעשית אחת לשנה או שנתיים בהם קובע משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה את המכסות למתן היתרי כניסה והעסקה של עובדים זרים בהתאם לתקנים של משרד הפנים.
  • משרד הפנים - הגוף האמון על מתן אישור השהייה החוקי של עובדים זרים בחקלאות בישראל, כמו גם על קביעת הנהלים באשר לתנאי העסקתם ונוהל ניודם הוא אגף מנהל האוכלוסים של משרד הפנים הישראלי.
  • משרד חקלאות - משרד זה אמון על איסוף בקשות הקצאות החקלאים, אישור הבקשות מטעם המתכנן האזורי והעברת הנתונים אל יחידת הסמך לנושא עובדים זרים בענפי חקלאות של משרד התמ"ת. כמו כן, פועל המשרד למען ייסוד הקריטריונים שיהוו את הבסיס לקביעת הקצאות העובדים הזרים לענף חקלאות.

מהי שיטת ההקצאה לעובדים זרים בענף חקלאות?

שיטת ההקצאה של עובדים זרים לענפי חקלאות בישראל מסתמכת על ארבעת הפרמטרים הבאים:

  • כמות העובדים הדרושה למעסיק.
  • גודל השדה החקלאי של המעסיק.
  • מאפייני הגידול החקלאי (סוג ואופי הגידול).
  • מכסת העובדים החוקית להם זכאי כל חקלאי בישראל.

כיצד מתבצע נוהל הקצאת עובדים זרים בענפי חקלאות?

שלושת הגורמים המעורבים בהליך אישור היבוא של עובדים זרים לישראל, קבעו נורמות ונהלים למען הקצאת עובדים זרים למעסיקים בענפי חקלאות בישראל, כאשר הנהלים הינם כדלקמן:

חקלאי המעוניין לייבא עובדים זרים לטובת עבודה בענף חקלאות, צריך תחילה להגיש טופס בקשה עבור הסניף המחוזי של משרד החקלאות הסמוך לאזור מגוריו ובמקביל עליו לשלם אגרה בעבור העסקה של עובד זר ולפתוח תיק מעסיק במשרד התמ"ת (ביחידת הסמך).

במידה ובקשתכם תתקבל על ידי יחידת הסמך, תקבלו היתר להעסקת עובדים בענפי חקלאות, כאשר פרטי החקלאי המעסיק יוטבעו על גבי דרכונם של העובדים הזרים.

מי רשאי להגיש בקשת הקצאה לעובדים זרים בישראל?

קהל היעד שרשאי להגיש בקשת הקצאה לייבוא של עובדים זרים לישראל לעבודה בענפי חקלאות הם: מפעילי משק, בעלי משק, אגודה חקלאית, שותפות, חברות ועוד.

מהם תנאי השכר של עובדים זרים בתחום חקלאות הישראלי?

תשובה זו נחלקת לשתיים, שכן על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שכרו הממוצע של עובד זר בענפי חקלאות בישראל עומד על 3,671 ₪, בעוד על פי נתוני "קו לעובד" השכר הממוצע לשעת עבודה של עובד זר בענפי חקלאות בישראל עומד על – 11 ₪ כאשר על כל שעת עבודה נוספת הוא מקבל 13 ₪.

מהם תנאי העסקה של עובד זר בענף חקלאות בישראל?

על פי חוק "עובדים זרים" התשנ"א 1991 חייב כל ישראלי המעסיק עובדים זרים בענפי חקלאות ובכלל לקבל היתר חוקי להעסקתו ולשהייתו בישראל כדין וכן מחויב לדאוג לכל תנאיו הסוציאליים באמצעות הפרשת תשלום המבטיח מגורים הולמים.

לסיכום, לנוכח הזילות והניצול הרב הקיים בתחום ההעסקה של עובדים זרים בענפי חקלאות ובכלל, על כל מעסיק למלא אחר הוראות החוק ותקנות זכויות האדם ולספק לעובדיו את השכר והתנאים הסוציאליים המגיעים לכל עובד זר בענף חקלאות.

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024