חולה סיעודי הוא מי שלא יכול לבצע פעולות יום-יומיות וזקוק לסיוע ואף להשגחה על מנת לקיים אורח חיים מכבד. העסקת עובדים זרים לטובת חולים סיעודיים ניתנת כחלק מהשירות של המדינה והמוסד לביטוח לאומי, באמצעות רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. על מנת להיות מוכרים כחולים סיעודיים ולקבל את הזכאות להעסקת עובד זר יש לעמוד במספר תנאים הכוללים מבחן תלות.
זכאות להעסקת עובדים זרים בסיעוד ניתנת בראש ובראשונה לתושבי ישראל בגיל פרישה (67 לגברים ו-62 לנשים). כמו כן, יש צורך בהערכת הכנסה, שכן ניתן להניח שאדם הנמצא במצב כלכלי מצוין יוכל להעסיק עובד זר מכספו ללא צורך במימון של המדינה. בנוסף, יש צורך לעבור מבחן תלות שייקבע האם האדם הינו סיעודי וזקוק לסיוע לצורך ביצוע של פעולות יום-יומיות, כפי שיפורט בהמשך. עם זאת, חולה סיעודי אשר שוהה במחלקה סיעודית, מחלקה לתשושי נפש, בית חולים גריאטרי או מוסד בו רוב ההוצאות ממומנות על ידי גוף ציבורי – לא יהא זכאי להעסקה של עובד זר. לעומת זאת אדם סיעודי המתגורר בדיור מוגן כן יהיה זכאי.
את הבקשה להעסקה של עובד זר סיעודי יש להגיש לרשות האוכלוסין וההגירה השייכת למשרד הפנים. לצורך זאת ניתן להסתייע בעובדת סוציאלית מטעם לשכה פרטית להבאה. הוועדה המייעצת לרשות האוכלוסין תוכל לבקש מכם להמציא תוצאות של בדיקות רפואיות כאלה ואחרות וחוות דעת רפואיות וכן מסמכים נוספים אשר יכולים להיות רלוונטיים לעצם הדיון בבקשה. כאמור, אישור הבקשה תלוי בתוצאות מבחן התלות שעורך ביטוח לאומי, ותוצאות אלה ימסרו לרשות האוכלוסין וההגירה באופן ישיר על ידו ללא שתצטרכו לצרפן למסמכים.
מבחן תלות הוא המבחן המשמעותי ביותר כשרוצים לקבל זכאות לסיוע סיעודי על ידי עובד זר. המבחן נערך על ידי איש מקצוע מטעם המוסד לביטוח לאומי – אח/ות או פיזיותרפיסט/ית בביתו של בן המשפחה. הערכת התלות תבדוק את רמת התפקוד היום-יומית בפעולות הבאות: אכילה, רחצה, יכולת להתלבש, שליטה על סוגרים וניידות. כמו כן, תתקיים הערכה הנוגעת לפגיעות קוגניטיביות שונות הדורשות השגחה, כדוגמת אלצהיימר. חשוב לדעת כי המבחן אינו בודק האם לאדם יש מחלה כזו או אחרת אלא מתמקד בתפקודו של האדם בין כותלי ביתו. במקרים הבאים ניתן יהיה לקבל זכאות לסיוע סיעודי ללא צורך במבחן תלות: אדם מעל גיל 90, אדם עיוור המתגורר לבדו, אדם הסובל מאי-ספיקת כליות ומטופל בדיאליזה.
אם אתם זכאים להיתר להעסקת עובדים זרים אך תוקפו של ההיתר עומד לפוג, יתקיים בעניינכם דיון ובמידת הצורך תיערך לכם בדיקה נוספת. במידה ונמצאתם זכאים לעזרה סיעודית לצמיתות או שגילכם הוא מעל 85, ההיתר יוארך באופן אוטומטי ללא קיום של דיון וזאת בתנאי שלא עברתם למסגרת סיעודית כלשהי המספקת טיפול סיעודי כחלק משירותיה.
עובדים זרים ניתן לאתר באחת משלוש האפשרויות הבאות:
בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.
לקריאה נוספתאדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.
לקריאה נוספתהעסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.
לקריאה נוספתמינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.
כל הזכויות שמורות © 2013-2024