הסדר הכבילה - נוהל הכבילה

תוכן [ הסתר ]

עד חודש מאי 2005 התקיים בארץ הסדר שנודע בשם הסדר הכבילה בין מעבידים לבין עובדים זרים שהועסקו על-ידם. הסדר הכבילה קבע כי יחסי העובד-מעביד נקשרו ישירות בין המעביד לבין העובד הזר, ולכן עובד זר שעבד בענף הבניין יכל לעבוד רק עבור המעביד ששמו נרשם בדרכונו של העובד הזר בעת כניסתו נכנס לארץ, ונאסר עליו לעבוד אצל מעסיק אחר (כולל מעסיק המחזיק בהיתר להעסקת עובדים זרים) אלא אם משרד הפנים התיר מעבר זה. כאשר עובד זר עזב את המעביד שלו, היתר השהייה שלו איבד את תוקפו, והוא איבד את מעמדו החוקי בישראל, כלומר הפך למעשה באופן אוטומטי לשוהה בלתי חוקי. הסדר זה כבל את העובד אל המעביד, ומכאן שמו של הסדר הכבילה.

מטרתו של נוהל הכבילה

שיטת העסקתם של העובדים הזרים כוונה להשיג פיקוח על מעבר הגבולות ועל פעילות העובדים הזרים בשוק העבודה. המטרה העיקרית הייתה למנוע את שהייתם הממושכת של עובדים זרים בארץ, ולשם כך לא הורשו העובדים להביא עמם בני-זוג או את משפחותיהם, ובתום תקופה מסוימת פגה אשרת השהייה שלהם והם חוייבו לחזור לארצותיהם.

בעיות שנוצרו על-ידי הנוהל

נוהל הכבילה יצר בעיות רבות, הנה כמה מהן:

  • ההסדר מנע תחרות בשוק בין המעסיקים ויצר מונופול בקרב מחזיקי ההיתרים
  • ההסדר מנע את העלאת שכרם של העובדים הזרים לרמה תחרותית
  • ההסדר הגביר את תלות העובד הזר במעסיק
  • ההסדר עודד ניצול של העובדים הזרים
  • ההסדר הגדיל את מעגל העובדים הזרים שלא היה להם היתר שהייה

נוהל מעבר עובד ממעסיק למעסיק

בשנת 2002 פרסם משרד הפנים "נוהל מעבר עובד ממעסיק למעסיק", שהעמיד בפני העובד הזר אפשרות לפנות אל משרד הפנים במידה והמעסיק המקורי שלו חדל להעסיק אותו, ובמידה ומשרד הפנים מצא לנכון לאפשר לעובד להישאר בארץ, הונפקה לעובד ויזת תייר למשך חודש, במהלכו היה על העובד למצוא מעביד חלופי בעל היתר העסקה פנוי, שיגש עמו אל משרד הפנים לשם קבלת אשרת עבודה מסוג ב-1. בפועל נוהל זה לא שיפר את המצב, והסדר הכבילה המשיך להתקיים בפועל.

ההסדר כיום

בחודש מאי 2005, לאחר שנים רבות בהן התקיים הסדר הכבילה, נקבעו הסדרים חדשים בנושא, ואומצה שיטה שבה עובדים זרים מועסקים דרך חברות כוח אדם (המכונות על ידי הרשויות "תאגידים"), שיטה האמורה לכאורה לאפשר לעובד הזר גמישות בהחלפת מעסיק.

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024