הליכי הגירה ואשרות - מתי נזדקק לסיוע של עו"ד?

תוכן [ הסתר ]

מה עושים כאשר חברה בישראל מעוניינת להעסיק עובד זר מומחה בתחומו? או כאשר אזרח זר רוצה ללמוד בישראל או כאשר יהודי רוצה לעלות ארצה? מקרים שכאלה כרוכים בקבלת אשרות כניסה ושהייה מיוחדות או בהליך מוסדר של הגירה והתאזרחות.

עבור כל אחד מהתרחישים הנ"ל ישנה סוג של אשרה מוסדרת על פי חוק כאשר קבלת אשרות כניסה לעובדים מומחים, סטודנטים או בני המשפחה מצריכה התמודדות עם דינים והליכים בירוקרטיים לא פשוטים, כך שהסתייעות בשירותיו של עו"ד לענייני אשרות והסדרת מעמד בישראל היא בהחלט צעד נבון ויעיל. כך לדוגמא, נערה אזרחית זרה שחיה בחו?ל עם אביה הישראלי ואימה הצרפתיה, נרשמה והתקבלה ללימודים בפנימייה תיכונית בישראל. משרד הפנים טען שהיא בתו של ישראלי ולכן עליה להיכנס לארץ עם דרכון ישראלי (שאין לה) ולא עם אשרת תלמיד. בסופו של דבר עורכת דין היא זו שהצליחה להשיג לנערה את האישור המיוחל.

הליכי הגירה וקבלת אשרה על פי החוק בישראל

כל מדינה מסדירה את דיני ההגירה הייחודים שלה באמצעות מערכת שלמה של חוקים. במדינת ישראל חוקי ההגירה מתייחסים לשלושה סוגי דינים עיקריים:

  • חוק הכניסה לישראל, התשי?ב-1952
  • חוק האזרחות, התשי?ב-1952
  • חוק השבות, התש?י-1950

דינים אלה מסדירים עקרונית שתי אפשרויות בולטות - הגירה והתאזרחות. כלומר, מצד אחד הסדרת האפשרויות של אזרחים זרים המבקשים להיכנס לישראל ולשהות כאן, לצרכים כמו תיירות, עבודה או לימודים; ומצד שני את האפשרויות להגר ולהתאזרח בארץ. המורכבות של כל החוקים והדינים הקשורים לאשרות ולהגירה, יכולה להיות פשוטה יותר כאשר נעזרים בעורך דין מנוסה המתמחה בדיני ההתאזרחות בארץ, או באיש מקצוע הבקיא בסוגי אשרות הכניסה והשהייה בישראל הניתנים לאזרחים זרים.

אשרות הכניסה למדינת ישראל

כניסה לישראל ויציאה ממנה נעשות במעברי הגבול המוסדרים כמו נמלי התעופה או מעברי הגבול בין ישראל לירדן. סוג אשרת הכניסה והשהייה בישראל הוא זה שקובע אם אזרח זר יוכל להיכנס לישראל כתייר, כעובד, כסטודנט ועוד. להלן סוגי האשרות הבולטות על פי חוק:

  • אשרת ארעי א/1 – אשרת עלייה המבוססת על חוק השבות ומעניקה זכות לכול יהודי לעלות לישראל ולהתאזרח בה.
  • אשרת תלמיד א/2 – מוענקת לאנשים שרוצים ללמוד בארץ בבית ספר תיכון, במוסד אקדמי, בישיבה או במוסד נוער של הסוכנות היהודית. התלמיד יכול לבקש גם אשרת לימודים א/2 למספר כניסות לישראל, שהתוקף שלה הוא עד שנה אחת.
  • אשרת ארעי א/3 – מוענקת לאנשי דת שמגיעים לארץ כדי למלא תפקיד דתי בקרב הקהילה שלו בישראל.
  • אשרת ארעי א/4 – מוענקת לבני זוג ולילדים של מקבלי אשרות א/2 או א/3.
  • אשרת עבודה ב/1 – מוענקת לעובד זר, מומחה או אומן, שמגיע לעבוד בארץ למשך תקופה מוגבלת.
  • אשרת ביקור ב/2 – מוענקת לאזרח זר לביקור של עד 3 חודשים בישראל.
 

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2024