תוכן [ הסתר ]

דיני עבודה הם חוקים המקנים הגנה על כלל העובדים בישראל, לרבות עובדים זרים. הפרה של זכויות אלו המעוגנות בחוק, הינה בניגוד לחוק ונחשבת לעבירה. במאמר הבא, נפרט אודות על חוקי דיני עבודה ועל זכויות העובדים הזרים.

על פי חוק עובדים זרים (1991), עובד זר הוא עובד אשר איננו מחזיק באזרחות ישראלית והוא איננו תושב מדינת ישראל ומטרת שהותו בארץ היא לצורכי פרנסה ועבודה בלבד.

תנאי העסקת עובדים זרים

דיני עבודה בישראל מתייחסים גם לתנאי ההעסקה של עובדים זרים, המחייבים כל ישראלי המעסיק עובדים זרים בתחומים כגון: חקלאות, סיעוד, ניקיון ובנייה למלא אחר הדרישות הבאות:

  • היתר עבודה - על המעסיק להחזיק בהיתר העסקת עובד זר מצד הממונה על יחידת הסמך של משרד התמ"ת.
  • אשרת עבודה - על המעסיק לספק אשרת עבודה לעובד הזר באמצעות פנייה למשרד הפנים.
  • אישור רפואי - על המעסיק להציג אישור של מוסד רפואי במדינתו של העובד הזר (אשר מוכר על ידי משרד הבריאות), המאשר כי העובד עבר את כל הבדיקות הרפואיות הנחוצות ונמצא כי הוא איננו נשא או חולה של מחלות כגון: איידס, צהבת ועוד.

על זכויות עובדים זרים

חוקי דיני עבודה וכן חוק עובדים זרים (1991) מפרטים את סל זכויות העובדים הזרים בישראל:

  • חופשה - עובדים זרים זכאים לדמי חופשה, מחלה וחג (תשעה ימי חג בשנה).
  • חוזה - על המעסיק להנפיק לעובד הזר חוזה עבודה רשמי בכתב, המתורגם לשפתו של העובד ומפרט אודות כל תנאי העסקתו לרבות: תיאור התפקיד, זהות המעסיק והעובד, ציון מועד התחלת העבודה ותקופת העבודה הנדרשת, פירוט אודות תנאי השכר ורכיבי השכר, היקף שעות העבודה וציון ימי מנוחה, פירוט ניכויי השכר, פירוט חובות המעביד, פירוט אודות היעדרויות בגין ימי חג, חופשה ומחלה, ביטוח רפואי ומגורים.
  • ביטוח רפואי - על פי חוקי דיני עבודה כל עובד זר בישראל זכאי לתשלום דמי ביטוח רפואי מטעם המעסיק.
  • מגורים הולמים - על המעסיק לספק לעובד הזר, תנאי מגורים הולמים למשך כל תקופת שהותו ועד שבעה ימים מתום תקופת העסקתו.
  • פיצויי פיטורין - בתום תקופת ההעסקה או במידה ופוטר העובד הזר, זכאי העובד על פי חוקי דיני עבודה לפיצויי פיטורין ולהודעה מוקדמת על כך.

הגנה על זכויות עובדים

על אף העובדה כי החוק הישראלי מבדיל בבירור בין מעמדו של עובד זר ובין מעמדו של אזרח ישראלי, אולם בכל הקשור לתחום דיני עבודה ישנם חוקי עבודה, כגון: פיטורים, הלנת שכר, הודעה מוקדמת, חוזה עבודה וכיוצא בזה, זכויותיו של העובד הזר אינן נחותות מזכויותיו של העובד הישראלי.

יחד עם זאת, אנו יודעים כי מעסיקים רבים מפרים את זכויות עובדים זרים בסיסיות, כגון: העברת תשלום משכורת, שכר מינימום, חופשות ועוד. כיוון שכך, המחוקק הישראלי דאג לשורה של הגנות משפטיות בתחום דיני העבודה, אשר תפקידם למגר את תופעת הפרת זכויות העובד הזר, לרבות: חוקי מגן וחוק עובדים זרים.

לסיכום, במידה ומעסיקכם הפר את זכויותיכם הבסיסיות, אנו ממליצים לכם לפנות אל עורך דין דיני עבודה המתמחה בזכויות עובדים זרים.

נושאים חשובים


זכויות עובד זר

בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.

לקריאה נוספת

היתר העסקה

אדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.

לקריאה נוספת

העסקת עובד זר לא חוקי

העסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.

לקריאה נוספת

משטרת ההגירה

מינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.

לקריאה נוספת

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.

הבהרה

עובדים זרים

כל הזכויות שמורות © 2013-2023