העובדים הזרים, והמטפלים הסיעודיים בפרט, הם חלק בלתי נפרד מחיינו, אנחנו רואים אותם בכל מקום – במכולת, בגינה, ברחוב, ובחצר בית הכנסת בשבת. כיצד הם הפכו להיות כל כך מרכזיים בהוויה הישראלית?
מתברר שאחוז ניכר מתושבי ישראל, מעדיפים בזקנתם להיות מטופלים בעזרת בן משפחה או עובד זר סיעודי, מאשר לעבור להתגורר בבית אבות. כתוצאה מכך, עולה מאליו הצורך בעובדים זרים נוספים, שכן יכולתם של בני המשפחה של הקשיש לטפל בו באופן שוטף ותמידי לוקה בחסר.
כיום, כ75,000 עובדים זרים חוקיים שוהים בישראל, מתוכם כ42,000 בתחום הסיעוד. למספר זה, מתווסף עוד אחוז גבוה, כנראה מבין 14,000 עובדים זרים בלתי חוקיים, אחריהם רודפת יחידת האכיפה לזרים ופועלת למען מיגור תופעת השובים הבלתי חוקיים. מטופל הנעזר בעובד זר סיעודי, לעיתים ממש תלוי בו כדי להצליח לחיות את חייו בצורה ראויה.
לא רק קשישים זכאים לעובד זר סיעודי, ולא כל הקשישים. לצורך העסקת עובד זר סיעודי, יש לקבל היתר להעסקת עובד זר ממשרד הפנים, ורק אחריו תתאפשר תחילת התעסוקה. ההיתר יינתן לאחר הגשת בקשה מפורטת, ואם ייקבע כי המטופל זקוק להשגחה או טיפול ברוב שגרת היום-יום, ובמשך רוב שעות היממה. על פי זה; גם נכים, מוגבלים, וסובלים ממחלות כרוניות או גנטיות – יכולים באופן תאורטי לקבל היתר העסקה של עובד זר.
אם חלילה לאחד מקרובי משפחתכם קרתה תאונה, ויכולתו הגופנית כבר לא כמו שהייתה לפני, או שהוא מבוגר כבר ומתקשה לבצע פעולות יום יומיות פשוטות, ייתכן שמגיעה לכם הזכות להעסיק עובד זר סיעודי. העובד יגור אצלכם בבית ויסייע לו בכל הפעולות אותן יזדקק בן המשפחה לבצע בכל שעות היום. אז אם אין ביכולתכם לספק לו מישהו מטעמכם, פנו למנהל האוכלוסין במשרד הפנים, פרטו את בקשתכם וצרפו מסמכים תומכים לצורך בקשת רישיון להעסקת עובד זר.
קיבלתם את ההיתר? מעולה, עכשיו נשאר רק לבחור את העובד המתאים. כיצד נעשה זאת? נציג מספר טיפים ודגשים חשובים:
בישראל מוגנות זכויות עובד זר כמו זכויות עובד רגיל, ולכן כל עובד זר המועסק בישראל (עם/ללא אשרת עבודה) זכאי למגוון זכויות.
לקריאה נוספתאדם שאינו אזרח או תושב הארץ מוגדר בחוק כעובד זר, והעסקתו דורשת היתר העסקה לעובד זר הניתן על-ידי יחידות הסמך לעובדים זרים.
לקריאה נוספתהעסקת עובד זר באופן לא חוקי, בכל מדינה, יכולה לגרור צעדים קשים נגד המעסיק. גם בישראל, ישנן לא מעט תקנות נגד עניין זה, שיכולות להיות משמעותיות מאוד.
לקריאה נוספתמינהלת ההגירה (הידועה גם בשם יחידת האכיפה לזרים) הוקמה בשנת 2002 מתוקף החלטת הממשלה, מאחר ובאותה תקופה הגיע מספר העובדים הזרים בארץ למעל 400,000.
לקריאה נוספתהמידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות חוות דעת מוסמכת או ייעוץ מוסמך. אנו עושים ככל האפשר על מנת לשמור אותו מדוייק ומעודכן, אך בהחלט יתכנו כי חלק מן המידע לא יהיה עדכני או מדויק. על הקורא לפנות לקבלת חוות דעת או ייעוץ מקצועיים לפני כל שימוש במידע המופיע באתר זה. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מוסמך או של איש מקצוע בעל הסמכה מתאימה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק מכל סוג שהוא העשוי להגרם בעקבות שימוש במידע כלשהו המופיע באתר.
כל הזכויות שמורות © 2013-2025